kaartje-regio-provence

Provence – Var (83)

Het departement de Var (83) maakt deel uit van de regio Provence-Alpes-Côte d´Azur en ontleent zijn naam aan de rivier de Var, die uitmondt in de Middellandse Zee. De hoofdstad van de Var is de havenplaats Toulon.

Dit departement is er één van tegenstellingen: aan de kust vindt u de mondaine badplaatsen zoals Saint Raphaël, Sainte Maxime en niet te vergeten Saint Tropez, waar de rijken der aarde graag verblijven en waar het zelfs in de winter gezellig druk is. Wat verder het binnenland in treft u de authentiek Provençaalse dorpen aan, met smalle straatjes, oude kerkjes, fonteinen en schilderachtige pleintjes in de schaduw van eeuwenoude platanen. Hier heerst nog rust!

var5Tussen Cannes en Fréjus ligt een uitgestrekt en ongerept natuurgebied: het Esterelgebergte en in het noorden van het departement vindt u de Gorges du Verdon, een fantastisch landschap met rotsen en kloven. De kloof, waardoor de rivier de Verdon stroomt, mondt uit in het Lac de Sainte Croix, waar volop gerecreëerd kan worden. Hier vindt u ook het plaatsje Moustiers-Sainte-Marie en even verderop bij Puimoisson, vindt u de hoogvlakte van Valensole met prachtige lavendelvelden, amandelbomen en wilde papavers.

var1

Een bezoek aan de plaatsen Seillans, Fayence, Barjols, Aups, Cotignac, Lorgues en Salernes is zeker de moeite waard, hier vindt u de authentieke Provence met gezellige markten waar u de producten van de streek kunt kopen. Ook de plaatsen Ramatuelle, Grimaud en Gassin, niet ver van Saint Tropez zijn een bezoekje waard, deze oude plaatsjes met hun nauwe straatjes brengen u even terug in de tijd. In deze streek vindt u sinaasappel- en olijfbomen, wijngaarden en lavendelvelden en in het voorjaar bloeit hier de mimosa.
var4

Wilt u genieten van de bloei van de mimosabomen, dan is de maand februari de aangewezen maand om een bezoek te brengen aan Bormes-les-Mimosa en de badplaats Le Lavandou. De heuvels rondom deze plaatsen zijn dan geel gekleurd door de mimosabloesem en de geur is bedwelmend. De temperaturen zijn er vaak al heel aangenaam en is het dan ook veelal mogelijk om in een T-shirt in de zon te zitten.

De stranden van de Var zijn zeer gevarieerd, de kuststrook van Saint Raphaël tot Saint Tropez kenmerkt zich door de mooie zandstranden. In de kuststrook van Cavalaire tot Bandol vindt u mooie, beschutte baaitjes tussen de rotsen, waar u al heel vroeg in het voorjaar en heel laat in het najaar kunt genieten van een zonnebad. Voor de kust van Le Lavandou en Hyères liggen de eilanden Porquerolles, Ile de Port Cros en het naturisten eiland Ile du Levant, deze eilanden hebben een bootverbinding vanuit Giens, Hyères en Le Lavandou. Bezoek ze eens, het is echt de moeite waard!

var3

De golfliefhebbers onder u kunnen in de Var ook zeker aan hun trekken komen, meer dan 15 banen staan tot uw beschikking, de mooiste golfbaan is echter die van Saint Endréol.

Dit is nog maar een greep uit de hoogtepunten van het departement de Var, in combinatie met een geweldig klimaat: meer dan 300 zonnedagen per jaar, is het een ideaal gebied om te wonen en vakantie te vieren.

 

 

Provence – Vaucluse (84)

Het departement de Vaucluse (84) is één van de kleinere departementen. De naam Vaucluse is afgeleid uit het Latijn: Vallis Clausa, wat betekent: gesloten vallei, waar de bron ontspringt. Hier wordt geduid op de Fontaine de Vaucluse, die de rivier de Sorgue van water voorziet. De hoofdstad van de Vaucluse is Avignon.

De Vaucluse is nog één van de meest authentieke streken van Frankrijk, waar u nog schitterende oude dorpen tegen de heuvels aangebouwd ziet liggen en waar de typische sfeer van het zuiden nog zo duidelijk aanwezig is.

De hoofdstad Avignon is zonder twijfel één van de fascinerende steden van Zuid Frankrijk. Zowel historisch als cultureel gezien. Hier vindt u het Pauselijke Paleis, de residentie van de kardinalen, de “Pont Saint Bénezet”, die beter bekend is als de Pont d´Avignon, en natuurlijk de talrijke musea. Ook op cultureel gebied is Avignon een absolute aanrader: het zomerfestival staat bekend om zijn verscheidenheid en trekt toeristen vanuit de hele wereld.

vau1Het landschap van de Vaucluse is zeer gevarieerd. Ten oosten van Avignon wordt het landschap gedomineerd door de Mont Ventoux, deze berg is ruim 1.900 m hoog en heeft een groot deel van het jaar een besneeuwde top. Aan de voet van de Mont Ventoux strekt zich een liefelijk, licht glooiend landschap uit met fruit- en wijngaarden. Dit gebied, de Comtat Vénaissin, ligt aan de zuidkant van de Mont Ventoux, beschut tegen de mistral door de bergketen Dentelles de Montmirail. Hier vindt u de plaatsjes Bédouin, Carpentras en Beaume de Venise. De wijngaarden leveren bijzonder goede wijnen, zoals de Gigondas, Beaume de Venise en Vacqueras. Dit gebied is de topproducent van Frankrijk van groente en fruit. Hier komen de heerlijke meloenen van Cavaillon vandaan. De Vaucluse is ook beroemd om zijn gastronomie en goede restaurants.

vau6

Het oostelijke deel van de Vaucluse bestaat uit het regionale natuurpark de Luberon. De hoogste top van dit gebergte is 1.265 m. Hier vindt u de geurende lavendelvelden.

Het klimaat van de Vaucluse is mediterraan, met warme, droge zomers, maar de mistral (noordenwind) heeft hier invloed op het klimaat en kan in de winter de temperatuur behoorlijk laten zakken.
vau4

De Vaucluse is een heel divers gebied en bijzonder in trek bij de toeristen. De sportieve fietser komt hier de Mont Ventoux bedwingen, de liefhebber van goede wijnen en gastronomie kan hier zeker zijn hart ophalen en de liefhebber van brocante kan hier terecht op de zondagmarkt van Ile sur la Sorgue. Maar vergeet ook niet te komen voor het bijzondere landschap en de typisch Provençaalse dorpen.

Copyright France 'Azur 1997 - 2019