Languedoc – Pyrénées-Orientales (66)

Het departement Pyrénées-Orientales (66) is het meest zuidelijk gelegen departement van de streek Languedoc-Roussillon en heeft als hoofdstad Perpignan. In het noorden wordt het begrensd door het departement Aude, in het oosten door de Middellandse Zee, in het zuiden door Spanje en in het westen door Andorra en het departement Ariège.

Dit is het meest liefelijke gedeelte van de Languedoc-Roussillon met een zeer wisselend landschap: boomgaarden, wijngaarden, kunststeden en pittoreske dorpjes, met op de achtergrond de bergen van de Pyreneeën. Een groot deel van het jaar zijn de besneeuwde toppen van de Mont Canigou, met een hoogte van 2.784 m, zichtbaar. Dit departement is gezegend met een zacht klimaat, warme, droge zomers en zachte winters.

po1Het departement bestaat uit drie geografische streken. In het noorden: de heuvels van de Corbières en Fenouillèdes, een streek van kalksteen. In het oosten: de vlakte en de kust van de Roussillon met de monding van de rivieren de Tech, de Têt en de Agly en in het zuiden begrensd door de Albères, de laatste hoogten van de Pyreneeën die tot de zee reiken om er de Côte Vermeille te vormen. In het westen: een uitgestrekte zone van granietmassieven met diepe valleien, waarvan die van de Vallespir en de Conflent de belangrijkste zijn.

In de Vallespir ligt het kunstenaarsstadje Céret, wat een grote aantrekkingskracht heeft op kunstschilders en beeldhouwers. Het stadje ligt aan de voet van de Pyreneeën, in een schitterende omgeving, voeg daar het mooie licht aan toe en dan is het duidelijk waarom kunstschilders graag in Céret werken. Picasso, Braque en de beeldhouwer Maillol hebben hier gewoond en ook hun sporen achtergelaten. Céret staat bekend om zijn museum van de moderne kunst, maar ook omdat het de hoofdstad van de kersen is. In het voorjaar zorgt de bloesem van de mimosa-, kersen-, abrikozen en perzikenbomen voor een explosie van kleur op de omringende heuvels.

Ook het kuuroord Amélie-les-Bains, wat een paar kilometers stroomopwaarts van de rivier de Tech ligt, is zeker een bezoekje waard. In de thermaal baden van Amélie worden reumapatiënten en patiënten met problemen aan de luchtwegen behandeld.

De hoofdstad Perpignan heeft zijn historische wortels in het Graafschap Barcelona en de koninkrijken Aragon en Majorca, het is dan ook niet raar dat de Roussillon vaak meer Spaans dan Frans aandoet. In de 13e eeuw was het de hoofdstad van de koningen van Majorca, hiervan getuigt het “Palais des Rois de Majorque, wat bijna een kwart van de oude binnenstad beslaat. De streek is trots op zijn uitgesproken Frans-Catalaanse identiteit en een groot gedeelte van de bevolking spreekt nog het Catalaans. De Catalaanse vlag wappert overal en plechtig wordt de nationale dans de sardana op dorpspleinen uitgevoerd.

Het departement Pyrénées-Orientales heeft een kuststrook van ca. 60 km waar u de levendige badplaatsen Barcarès, Canet-Plage, Saint Cypriën-Plage en Argelès-Plage vindt. Deze badplaatsen hebben mooie witte zandstranden en worden in de zomer druk bezocht door toeristen. Zuidelijk van Argelès-Plage, richting Spaanse grens vindt u de pittoreske vissersplaatsjes Collioure en Port Vendres.

po2

De liefhebber van lange bergwandelingen en wintersport komen in dit departement ook aan hun trekken. In het zuidwesten ligt het wintersportgebied van Font Romeu, in de zomer ideaal voor de wandelaar en in de winter een paradijs voor de skiër. Het eten in deze streek wordt sterk beïnvloed door de Spaanse keuken. Roussillon is het meest zuidelijke wijngebied met ruim 40.000 hectare aan wijngaarden. In het departement Pyrénées-Orientales is Roussillon de grootste producent van de Vins Doux Naturels, zoals de Banyuls en Rivesaltes.

 

Languedoc – Aude (11)

Het departement de Aude (11) is één van de 5 departementen die samen de streek Languedoc-Roussillon vormen. Het departement dankt zijn naam aan de rivier de Aude. Deze rivier ontspringt in de Pyreneeën en stroomt via Limoux en Carcassonne naar Narbonne, waar hij in zee uitmondt. De hoofdstad van de Aude is het beroemde Carcassonne.

De Aude is een bijzonder aantrekkelijk deel van Zuid Frankrijk, zowel landschappelijk, klimatologisch als historisch gezien. In het noorden ligt de Montagne Noire met toppen van boven de 1.000 m, in het zuiden de 2.469 m hoge Pic de Madrès en in het oosten heeft dit departement een kustlijn van 50 km. Hier vindt u mooie stranden, gezellige badplaatsen en direct achter de kustlijn liggen de binnenmeren waar alle mogelijke vormen van watersport worden bedreven.

De Aude is bovendien een historisch zeer boeiende streek, de kruistocht die door de Katharen werd gevoerd in de 12e en 13e eeuw heeft zo zijn sporen achtergelaten. Hier en daar in het landschap staan de resten van de verdedigingswerken, zoals het kasteel Queribus in Cucugnan.

aude4

In de Aude vindt men 3 verschillende klimaten: het mediterrane klimaat heerst in de kuststrook tot ± 30 km het binnenland in. Droge zomers en zachte winters en goed voor zo´n 300 zonnedagen per jaar. Hier groeien olijf- en amandelbomen, garrigue, pijnbomen en druivenrassen die weinig water nodig hebben. Dit klimaat heerst in een groot deel van de Corbières, de Minervois en omgeving van Narbonne.

Het gebied ten westen van Carcassonne, de Lauragais en Razes, wordt meer beïnvloed door de Atlantische kant. Hier valt meer regen en is dan ook een landbouwstreek waar vooral graan, zonnebloemen en koolzaad wordt verbouwd. Ook de wijngaarden rond Limoux, die voornamelijk witte wijnen voortbrengen, doen het hier goed.

In de berggebieden Haute Vallée, Corbières Vertes en de Montagne Noire regent het veel vaker en hier vindt u eiken-, sparren- en beukenbossen. Olijfbomen en wijngaarden zult u hier niet meer aantreffen.

De hoofdstad Carcassonne is Europa´s grootste en best bewaarde middeleeuwse stad met zijn ongeschonden wallen met kantelen. Deze stad trekt jaarlijks duizenden toeristen uit de hele wereld.

aude1

Het eten in deze streek is sterk beïnvloed door de Spaanse keuken en de wijnen uit de Aude zijn sterk in opkomst. De belangrijkste wijngebieden zijn die van de Minervois, de Corbières en de Roussillon. Ook worden hier dessertwijnen geproduceerd zoals de Fitou en de Blanquette de Limoux. Op sportief gebied heeft de Aude vele mogelijkheden. Zo zijn er een aantal recreatiemeren en -plassen waar meerdere watersporten kunnen worden beoefend. De kust is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van zeilen en surfen. Dan zijn er diverse golfbanen en is er een grote variëteit aan uitgezette wandelroutes.

 

Languedoc – Hérault (34)

Het departement Hérault dankt zijn naam aan de rivier de Hérault. De hoofdstad van dit departement is levendige universiteitsstad Montpellier. De Hérault maakt deel uit van de streek Languedoc-Roussillon, die in totaal 5 departementen omvat en zich uitstrekt van de stad Nîmes tot aan de Spaanse grens. De Languedoc ontleent zijn naam aan de taal die vroeger door de bewoners werd gesproken, de langue d´oc.

De Hérault is een zeer veelzijdig département, in het noordwesten vormt het schitterende natuurpark Haut-Langedoc een natuurlijke grens met het departement de Tarn. Het gebied tussen het regionale park Haut-Languedoc en de Middellandse Zeekust is een afwisseling van wijngaarden en met “garrigue” begroeide heuvels. “Garrigue” is de benaming voor de begroeiing van de heuvels, die bestaat uit kreupelhout, steeneiken, groen struikgewas wat in het voorjaar zijn gele bloemen toont en heerlijk geurend kruiden zoals tijm en rozemarijn. De “garrigues” vormen in het noordoosten van het departement de overgang naar het vulkanische gebergte Massif Central. Ook in de Hérault vindt u vulkanische gebergte terug, zoals de Monts de l´Espinouse en de Monts de Lacaune.

herault4

Het departement de l´Hérault biedt voor elk wat wils, een overweldigende natuur in het noorden, het glooiende, lieflijke middengedeelte met wijngaarden en het vlakke zuidwesten met zijn schitterende zandstranden en gezellige badplaatsen zoals Cap d´Agde en Valras Plage. Dan zijn er nog de rivieren de Orb en de Hérault voor de liefhebber van kajakken, de indrukwekkende grotten van Clamouse en des Demoiselles en het Lac du Salagou waar meerdere vormen van watersport en recreatie mogelijk zijn.

Is dit alles nog niet genoeg dan raden wij u aan eens een bezoek te brengen aan het gezellige vissersplaatsje Sète, waar aan de haven leuke restaurantjes te vinden zijn en waar u heerlijk vis en oesters kunt eten.

Vlakbij de grotten van Clamouse ligt het plaatsje Saint-Guilhem-le-Désert, zeker een bezoekje waard!

Of volgt u eens de route van Bédarieux in de richting Olargues, hier rijdt u langs de rivier de Orb en komt u het kuuroord Lamalou-les-Bains tegen. Tussen Olargues en Lamalou-les-Bains buigt de rivier de Orb af naar het zuiden om uiteindelijk bij Valras in zee uit te monden. Volgt u de weg langs de rivier en u komt leuke, karakteristieke plaatsjes tegen zoals Roquebrun, Murviel en Cessenon en uiteindelijk komt u bij de plaats Béziers met zijn schitterende kathedraal. Ook in de omgeving van Béziers is voldoende te zien, bezoekt u het archeologische museum van het Oppidum d´Enserune en de negen sluizen, die het Canal du Midi met de Middellandse Zee verbinden.

Montpellier mag u zeker niet overslaan, deze universiteitsstad is al eeuwenlang het centrum van wetenschap en kunst. Montpellier heeft een gezellig oud centrum met mooie oude gebouwen, maar ook de gebouwen in de nieuwe wijken, zoals het Antigone, ontworpen door de Spaanse architect Ricardo Bofill, zijn een bezoekje waard.

herault3

Dit alles in een zeer aantrekkelijk klimaat: 300 zonnedagen per jaar, met warme, droge zomers en zachte winters.

 

 

 

 

Languedoc – Gard (30)

Het departement de Gard(30) dankt zijn naam aan de rivier de Gard, een zijrivier van de Rhône. Dit is het meest oostelijke departement van de 5 departementen die samen de streek Languedoc-Roussillon vormen en heeft als hoofdstad het wel bekende Nîmes.

gard1In het noordwesten vormen de Cevennen een natuurlijke grens met de departementen Lozère en Aveyron. De Cevennes is het grootste van de 7 nationale parken van Frankrijk, dit natuurpark kent een enorme rijkdom aan flora en verschillende klimaten. Het klimaat wordt, afhankelijk van de ligging beïnvloed door de Middellandse Zee of de Atlantische Oceaan en men vindt er zowel de besneeuwde toppen van de Mont Lozère als de zacht glooiende dalen waar de mimosa volop groeit. De Cevennen zijn lange tijd ontoegankelijk geweest en zijn daardoor authentiek gebleven en bieden nog volop verrassingen, zoals de zijderupscultuur, de typische gehuchten met hun leien daken, de kastanjeboomgaarden, of de verbazingwekkende bamboetuin bij Anduze.

Ten zuiden van Nîmes ligt het gebied de Camargue. Dit gebied wordt gevormd door de monding van de rivier de Rhône en bestaat voor de helft uit water en de helft uit aarde en is rijk aan zout en zand, waar de zoutbergen rond de middeleeuwse, ommuurde stad Aigues-Mortes van getuigen. Op de zandgronden rond Aigues-Mortes groeien de wijngaarden van Listel die frisse, aparte wijnen voortbrengen. De Camargue is een zeer interessant gebied met een unieke beschermde fauna, in de binnenmeren ziet u de roze flamingo´s en op de ruige prairies lopen de stieren en de witte paarden van de Camargue nog in alle vrijheid rond. Hier wordt ook nog rijst verbouwd, wat iets zegt over de vochtigheid van het gebied.

gard2

De stad Nîmes is een grote toeristische trekpleister, wat vooral te danken is aan de overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het meest bekende monument is wel het amfitheater Les Arènes, maar vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan het Maison Carée, dit is één van de best bewaarde Romeinse monumenten buiten Italië. Even ten noorden van Nîmes vindt u de Pont du Gard, een goed geconserveerd monument uit de Romeinse tijd. Deze brug deed dienst als aquaduct, om het water van de bronnen uit de omgeving van Uzès naar Nîmes te leiden.
gard5

 

Ook voor een goede wijn bent u hier aan juiste adres, even ten zuiden van Nîmes liggen de wijngaarden van de Costières de Nîmes. De Gard biedt nog meer goede wijnen, zoals de Clairette de Bellgarde , de Côte du Rhône en de de Côte du Rhône Villages. Deze wijnen komen van de westoever van de Rhône die de grens vormt van het departement.

Copyright France 'Azur 1997 - 2019