kaartje-regio-cote-d-azur

Cote d’Azur – Var (83)

Het departement de Var (83) maakt deel uit van de regio Provence-Alpes-Côte d´Azur en ontleent zijn naam aan de rivier de Var, die uitmondt in de Middellandse Zee. De hoofdstad van de Var is de havenplaats Toulon.

Dit departement is er één van tegenstellingen: aan de kust vindt u de mondaine badplaatsen zoals Saint Raphaël, Sainte Maxime en niet te vergeten Saint Tropez, waar de rijken der aarde graag verblijven en waar het zelfs in de winter gezellig druk is. Wat verder het binnenland in treft u de authentiek Provençaalse dorpen aan, met smalle straatjes, oude kerkjes, fonteinen en schilderachtige pleintjes in de schaduw van eeuwenoude platanen. Hier heerst nog rust!

var5Tussen Cannes en Fréjus ligt een uitgestrekt en ongerept natuurgebied: het Esterelgebergte en in het noorden van het departement vindt u de Gorges du Verdon, een fantastisch landschap met rotsen en kloven. De kloof, waardoor de rivier de Verdon stroomt, mondt uit in het Lac de Sainte Croix, waar volop gerecreëerd kan worden. Hier vindt u ook het plaatsje Moustiers-Sainte-Marie en even verderop bij Puimoisson, vindt u de hoogvlakte van Valensole met prachtige lavendelvelden, amandelbomen en wilde papavers.

var1

Een bezoek aan de plaatsen Seillans, Fayence, Barjols, Aups, Cotignac, Lorgues en Salernes is zeker de moeite waard, hier vindt u de authentieke Provence met gezellige markten waar u de producten van de streek kunt kopen. Ook de plaatsen Ramatuelle, Grimaud en Gassin, niet ver van Saint Tropez zijn een bezoekje waard, deze oude plaatsjes met hun nauwe straatjes brengen u even terug in de tijd. In deze streek vindt u sinaasappel- en olijfbomen, wijngaarden en lavendelvelden en in het voorjaar bloeit hier de mimosa.
var4

 

Wilt u genieten van de bloei van de mimosabomen, dan is de maand februari de aangewezen maand om een bezoek te brengen aan Bormes-les-Mimosa en de badplaats Le Lavandou. De heuvels rondom deze plaatsen zijn dan geel gekleurd door de mimosabloesem en de geur is bedwelmend. De temperaturen zijn er vaak al heel aangenaam en is het dan ook veelal mogelijk om in een T-shirt in de zon te zitten.

 

De stranden van de Var zijn zeer gevarieerd, de kuststrook van Saint Raphaël tot Saint Tropez kenmerkt zich door de mooie zandstranden. In de kuststrook van Cavalaire tot Bandol vindt u mooie, beschutte baaitjes tussen de rotsen, waar u al heel vroeg in het voorjaar en heel laat in het najaar kunt genieten van een zonnebad. Voor de kust van Le Lavandou en Hyères liggen de eilanden Porquerolles, Ile de Port Cros en het naturisten eiland Ile du Levant, deze eilanden hebben een bootverbinding vanuit Giens, Hyères en Le Lavandou. Bezoek ze eens, het is echt de moeite waard!

var3

De golfliefhebbers onder u kunnen in de Var ook zeker aan hun trekken komen, meer dan 15 banen staan tot uw beschikking, de mooiste golfbaan is echter die van Saint Endréol.

Dit is nog maar een greep uit de hoogtepunten van het departement de Var, in combinatie met een geweldig klimaat: meer dan 300 zonnedagen per jaar, is het een ideaal gebied om te wonen en vakantie te vieren.

 

 

Cote d’Azur – Alpes-Maritimes (06)

Het departement Alpes-Maritimes (06) is het meest oostelijk gelegen departement wat behoort tot de streek Provence-Côte d´Azur. De hoofdstad van dit departement is Nice. De Alpes-Maritimes is genoemd naar de Zee Alpen, een uitloper van de Alpen, die de grens met Frankrijk en Italië vormt. Dit departement telt 1.000.000 inwoners en is daarmee het dichtstbevolkte departement van de Provence-Côte d´Azur.

De geschiedenis van dit gebied gaat ver terug; hier werd de oudste prehistorische grot van Europa gevonden en de Grieken bouwden in 600 v. Chr. hun eerste kolonies in Nice en Antibes. Het departement is in 1860 ontstaan na annexatie door Frankrijk van het Comté de Nice. Uit dit gebied, plus een deel van het departement Var, zijn de Alpes-Maritimes gecreëerd. Dit verklaart waarom de rivier de Var niet door het gelijknamige departement loopt. Deze rivier was vroeger de grens tussen Frankrijk en het Comté de Nice. Tegenwoordig vormt de rivier de afscheiding tussen twee arrondissementen Grasse en Nice, van de Alpes-Maritimes.

am5

De Alpes-Maritimes is een zeer geliefd departement bij overwinteraars. De Alpen zorgen voor beschutting tegen de wind uit het noorden en door het grote aantal zonne-uren is het klimaat bij uitstek geschikt om te overwinteren. Dit gebeurde al in de 19e eeuw, toen werd de Côte d´Azur al door rijke overwinteraars uit Engeland en Rusland bezocht. Later vielen vele kunstschilders, schrijvers en fotografen voor de charme van deze plek, zij lieten zich inspireren door. U vindt er dan ook vele musea zoals dat van Chagall en Matisse in Nice, Fernand Léger in Biot en van Picasso in Vallauris.

De sportliefhebbers komen hier zeker ook aan hun trekken; alle takken van watersport kunnen er worden beoefend, maar het is ook dé golfbestemming aan de Middellandse Zee, u vindt er meer dan 10 golfbanen. Wandelen, paardrijden, mountainbiken, dit is allemaal mogelijk en niet alleen aan de kust, maar ook in het Nationale natuurpark Mercantour, wat tegen de Italiaanse grens ligt. Hier is 4.000 km aan paden aangelegd, men er abseilen van de steile bergwanden en per kajak de onstuimige rivieren afvaren.

am6

Afgelegen dorpjes in het achterland, zoals Peille en Peillon, liggen als arendsnesten tegen de bergen aangeplakt. Deze dorpen bestaan uit een wirwar van smalle steegjes, trappen en overdekte doorgangen. De dorpen liggen op een half uur rijden van het prinsdom Monaco, wat onder Frans protectoraat valt, zeker ook een bezoekje waard!

 

am2

 

De bekendste plaatsen aan de kust zijn Cannes, Nice en Antibes. Cannes waar alle grote couturiers hun vestiging hebben, staat bekend om zijn jaarlijks terugkerende filmfestival, zijn gezellige boulevard de Croissette en de oude wijk “Le Suquet”, waar u allerlei leuke restaurantjes vindt. Het oude centrum van Nice moet u zeker eens inlopen en Antibes met zijn gezellige marktpleintje en oude kathedraal heeft ook zo zijn charme. Verder het binnenland in vindt u de parfumstad Grasse en het karakteristieke Saint-Paul-de-Vence.

 

Cote d’Azur – Bouches-du-Rhône (13)

Het departement Bouches-du-Rhone (13) is één van de 5 departementen die samen de streek Provence – Côte d´Azur vormen, met als hoofdstad Marseille. De naam Bouches-du-Rhône zegt alles over de ligging van het departement: aan de monding van de Rhône.

Les Bouches-du-Rhône heeft vele gezichten en alles is hier vertegenwoordigd; cultuur, natuur, geschiedenis, gastronomie en u vindt hier de heerlijkste wijnen.

Bent u op zoek naar de Provençaalse cultuur en geschiedenis, dan is een bezoek aan de stad Arles een aanrader. In deze stad heeft Vincent van Gogh geleefd en gewerkt en hier vindt u ook de rijkste verzameling van Gallo-Romeinse gebouwen van heel Frankrijk, zoals een arena, een Romeins theater, thermen en een Forum.

Ook Aix en Provence, een levendige studentenstad, getuigt van vroegere tijden, deze stad is rond 120 voor Christus door de Romeinen gesticht. Hier kunt u terecht voor de meest uiteenlopende internationale festivals, gezellige pleintjes met gezellige terrassen, waar al vroeg in het voorjaar en tot laat in het najaar gebruik van wordt gemaakt.

bouche1

Het grootste natuurgebied van Frankrijk, de Camargue, ligt grotendeels in het departement Bouches-du-Rhône. Dit natuurgebied ligt in de delta tussen de “Petit Rhône”en de “Grand Rhône”. Hier vindt u een unieke flora en fauna. Aan de kust van de Camargue ligt de plaats Sainte-Marie-de-la-Mer. Sainte Marie is een bedevaartsoord voor de zigeuners die in de maand mei massaal aanwezig zijn om de maagd Maria te vereren. Hier is de kust nog vlak en zanderig, maar even voorbij Marseille vindt u een heel andere kustlijn met rotsen en kreken. Hier ligt de pittoreske badplaats Cassis, heerlijk beschut tegen de wind uit het noorden.

bouche3In het zuidoosten van Arles ligt de heuvelketen de Alpilles en vindt u de karakteristieke plaats Les-Baux-de-Provence en Saint-Rémy-de-Provence. Dit gebied is bij uitstek geschikt voor wijnbouw. Nog verder zuidoostelijk ligt het typerende Provençaalse landschap met patriciërshuizen, buitenplaatsen en legendarische kastelen temidden van de wijngaarden waar de Côte de Provence wordt geproduceerd.

Deze heerlijke rosé past uitstekend bij de Provençaalse keuken. Bezoekt u eens één van de vele markten, hier kunt u de producten van streek kopen, zoals fruit, groenten, olijven en de geurige kruiden rozemarijn en tijm. Voor lavendelproducten en honing uit de streek bent u hier ook aan het juiste adres.

bouche4

Laten we de hoofdstad Marseille niet vergeten, dit is de 2e stad van Frankrijk en de 1e havenstad van het land. In de Vieux Port vindt u vele restaurants waar u de beste bouillabaisse van Frankrijk kunt eten.

Copyright France 'Azur 1997 - 2019